De emanciperende wereld zit vol met ongelijke en veranderende verhoudingen: ouder-kind, leraar-leerling, werkgever-werknemer, en de meeste relaties hebben ook die kenmerken. Naarmate de kinderen ouder worden en mensen willen groeien in (werk)relatie kan er een competitie ontstaan met de ander waar je tegenop keek.
Mensen met een competitieve inslag, die vinden dat zij meer of beter zijn dan een ander, komen vroeg of laat in conflict met hun omgeving. Een ouder die te laat zijn oorspronkelijk erkende macht omzet in gezag krijgt spanningen met zijn puber. Partners die zich tot elkaar aangetrokken voelden vanuit speelse ongelijkheid stoten elkaar weer af nadat ze langere tijd met elkaar hebben opgetrokken en de nieuwigheid eraf is.
Wie twee magneten met dezelfde polen tegen elkaar aanhoudt, merkt dat zij elkaar afstoten. Houdt je de tegengestelde polen tegen elkaar aan, dan trekken ze elkaar aan.
Mensen zijn geen magneten, hoewel er treffende overeenkomsten zijn. Wanneer beiden te dicht bij elkaar komen met de verkeerde polen dan wordt de spanning voelbaar en gaan beiden zoeken naar een balans waarin ze weer in rust zijn.
Wie merkt dat hij in de nabijheid van een ander afstoting ervaart, zou zich kunnen afvragen of er gemeenschappelijke kenmerken zijn die leiden tot spanning. Die gemeenschappelijkheid kan alleen al zitten in de perceptie dat de ander zich meer of belangrijker voelt. Soms heeft dat een natuurlijke achtergrond. Wie als broer of zuster ouder is dan andere gezinsleden zal lange tijd in de illusie leven dat hij of zij verder is in levenservaring. Als het goed is verdwijnt dat verschil vanzelf wanneer ieder volwassen wordt. Maar wanneer er pijnlijke ervaringen in de jeugd zijn opgelopen of iemand wil zijn positie behouden dan verdwijnt de spanning niet vanzelf.
Volwassen mensen worden geacht in balans te zijn en zich evenwaardig te gedragen tegenover anderen. Maar niet iedereen is zich bewust van die vereiste of wat dit betekent.
Evenwaardigheid is iets anders dan gelijkwaardigheid of gelijkheid. Collega’s worden geacht onderling te erkennen dat zij verschillende rollen vervullen in een organisatie. Zij weten dat alle rollen belangrijk zijn en niet zonder elkaar kunnen. Wanneer je als leidinggevende voortdurend de baas wilt spelen, mis je de elementaire competentie om je evenwaardig op te stellen en dat gaat ten koste van de werksfeer.
De wil tot evenwaardigheid is nog geen garantie voor de praktijk. Onder druk willen we nog wel eens terugvallen in primitievere gedragsvormen. Dat geldt bijvoorbeeld voor volwassen gezinsleden bij wegvallen van de ouders, maar ook in het bedrijfsleven bij tegenvallende resultaten. Een leidinggevende met evenwaardige houding luistert naar zijn werknemers en geeft richting.
Cristien Brinkgreve: Het verlangen naar gezag; over vrijheid, gelijkheid en de behoefte aan houvast.
De inschatting van de waarheid is persoonlijk.
Denk zelf en durf te twijfelen
Aanbevolen artikelen
Sommige zaken vereisen balans om effectief te kunnen zijn
Concrete en abstracte voorbeelden van evenwicht Wij mensen blijven in balans door tegelijkertijd onze linker helft en rechter helft aan te s...
En ook
Ongrijpbare thema's
Veel bijdragen gaan over ongrijpbare begrippen als waarheid, vrijheid en liefde. Door te accepteren dat meerdere gezichtspunten mogelijk zijn, kan voorkomen worden dat er ver- en geoordeeld wordt.
Leeswijzer
Zoals er ook vele wegen naar Rome zijn, bied ik meer ingangen naar mijn artikelen. Er is een overzicht van titels, van steekwoorden en er is een zoekmachine. De artikelen op mijn blog zijn geschreven vanuit een samenhangend geheel.
Klik hier voor het overzicht van de laatste titels met telkens een paar inleidende zinnen of alle artikelen compleet van recent tot ouder.
Het vinden van artikelen gaat het gemakkelijkst via de labels, steekwoorden en onderwerpen op de internetversie.
Klik hier voor het overzicht van de laatste titels met telkens een paar inleidende zinnen of alle artikelen compleet van recent tot ouder.
Het vinden van artikelen gaat het gemakkelijkst via de labels, steekwoorden en onderwerpen op de internetversie.
Profiel en privacy
Op mijn persoonlijke website geef ik aan hoe ik de privacy van de bezoekers van mijn sites in acht neem, mede in het kader van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Op mijn website bertstoop.nl geef ik aan hoe ik in het leven sta en wat de gedachte is achter veel van mijn artikelen. Via die site is ook contact mogelijk en is een overzicht te zien van mijn andere blogs en websites.
Terug naar het begin
Labels
aandacht
agressie
angst
apofatisch
attractiepark
autonomie
balans
beleefdheid
bereidheid
bewustzijn
boek
boerka
compromis
crisis
dansen
debat
decorum
derde weg
dialectiek
dialoog
dierenrechten
dierentuin
discussie
drogreden
drugs
dyade
economie
eenheid
ego
elementen
emancipatie
emoties
en-en
erkenning
ervaring
essentie
etiquette
evenwaardigheid
evenwicht
evolutie
extravert
fatsoen
filmpje
filosofie
fimpje
fokbeleid
fuzzy logic
gat
gedrag
gelijk hebben of gelijk krijgen
gelijkheid
gelijkwaardigheid
geluk
geven en nemen
gevoel
gewaarzijn
gezag
God
grenzen stellen
harmonie
humor
individualiteit
inschatting
integriteit
introvert
jeugd
jongeren
kind
kwaadheid
kwaliteit
leegte
leiderschap
liberaal
liefde
macht
media
misbruik
negatieve metafysica
neiging
neti neti
niet doen
niet zijn
non-dualiteit
nuance
oefenen
of-of
onbewuste
onrecht
ontwikkeling
Osho
overtuiging
paradox
perfectie
pesten
polemiek
politiek
potentialiteit
projectie
rechtvaardigheid
rede
regels
reïncarnatie
respect
rolmodellen
ruimte
ruzie
schepping
sexeverschillen
sociaal
spijt
spiritualiteit
sprong
succes
synthese
taal
Tao
tegenstelling
Tolle
topsport
transformatie
triade
trias politica
uitslag
uitsterven
vaagheid
veranderen
verantwoordelijkheid
verbinding
verbod
verkiezingen
verlichting
vertrouwen
verveling
verzuiling
voorbeeld
vorm
vrije wil
vrijheid
waarheid
waarneming
ware zelf
welvoeglijkheid
wezenlijke
wijsheid
woede
zelfbedrog
zelfrespect
zelftranscendentie
ziel