Dierentuinen staan de laatste decennia onder kritiek van dierenbeschermers. Zij vinden het geen pas hebben dat dieren hun vrijheid ontnomen worden om voor het publiek tentoongesteld te worden. Daar zit natuurlijk iets in, maar de bedreiging van het natuurlijke leefgebied van dieren is zo groot dat veel dierensoorten dreigen uit te sterven. Wanneer deze diersoorten zich zouden kunnen handhaven in een dierentuin zouden hun nazaten weer uitgezet kunnen worden als de bedreiging van hun leefgebied zou zijn gestopt.
Dierentuinen verdienen geld aan bezoekers. Het geld wordt uiteraard besteed aan het onderhouden van de tuinen, maar de directie heeft een economisch belang. Daarnaast claimen dierentuinen een educatief belang te hebben. Daar valt iets op af te dingen. Want wat moet een bezoeker leren? Wordt hij meer betrokken bij het lot van haar soortgenoten door het zien van het dier? Of komt hij op het idee om zelf ook huisdieren te gaan houden als de kinderen enthousiast roepen dat zij ook van dieren houden en een apart soort hond willen.
Dierentuinen fokken met hun dieren en wisselen onderling uit. Naast het instandhouden van de soort levert de aanblik van de schattige jonge dieren weer meer bezoek op. Bij het begin van de winter wordt soms een deel van de overpopulatie weer gedood en deels gevoerd aan de roofdieren.
Is dit een win-win-situatie of leert de bezoeker alleen maar dat een dier geëxploiteerd mag worden en opgesloten. Dieren die zich vervelen slapen veel. Het zijn soms net mensen. Die overeenkomst zal aan de ene kant sympathie opwekken en aan de andere kant onverschilligheid. Mensen moeten ook een groot deel van de dag binnen blijven om de kost te verdienen.
Dierentuinen die hun dieren een meer natuurlijke leefomgeving willen bieden, hebben veel oppervlakte nodig en proberen de dieren in beweging te houden om voedsel te zoeken. Dat maakt de kans dat de bezoeker het dier goed kan bekijken kleiner, maar kan ook het bezoek aan een dierentuin spannender maken: “zullen we wel leeuwen goed kunnen zien”.
De ruimte van dieren in dierentuinen wordt dus steeds groter en in de vrije natuur steeds kleiner.
Het leefgebied van bijvoorbeeld Oerang Oetangs in Indonesië wordt bedreigd door houtkap en bosbranden. Is hun vrijheid dan belangrijker dan het risico dat de soort uitsterft?
Waarom de ene soort wel redden en de andere niet? Omdat Oerang Oetangs zoveel op mensen lijken? Je kunt dit discriminatie noemen, je kunt ook redeneren dat het de menselijke vrijheid is om geld te steken in het redden van dieren die ze zelf willen kiezen.
Wanneer de dieren later weer uitgezet zouden kunnen worden in vrijheid in een natuurlijke omgeving dan kost dat veel geld. Uitzetten is niet simpelweg een dier vervoeren naar de plek van vrijlaten. Het punt is dat het dier gewend is aan mensen en deze gewenning kan betekenen dat het in vrijheid weer mensen gaat opzoeken omdat het daar voedsel verwacht. Onverwacht en ongewild bezoek van dieren kan mensen hinderen. Vandaar dat een natuurlijke angst en afstand houden van dieren ten opzichte van mensen tijd kan kosten om het dier weer aan te leren. Ook het zelf zoeken van voedsel moet het dier weer leren. Dat gedrag weer aan te leren kost tijd en moeite en daarmee geld.
Belangrijk is dat de ene keuze niet ten koste gaat van de andere. Het feit dat een diersoort kan overleven in een dierentuin zou niet de rechtvaardiging mogen zijn om het leefgebied van die soort en van anderen zodanig te verkleinen of aan te tasten dat er geen overleving of ruimte om vrij te leven meer mogelijk is.
De inschatting van de waarheid is persoonlijk.
Denk zelf en durf te twijfelen
Aanbevolen artikelen
Sommige zaken vereisen balans om effectief te kunnen zijn
Concrete en abstracte voorbeelden van evenwicht Wij mensen blijven in balans door tegelijkertijd onze linker helft en rechter helft aan te s...
En ook
Ongrijpbare thema's
Veel bijdragen gaan over ongrijpbare begrippen als waarheid, vrijheid en liefde. Door te accepteren dat meerdere gezichtspunten mogelijk zijn, kan voorkomen worden dat er ver- en geoordeeld wordt.
Leeswijzer
Zoals er ook vele wegen naar Rome zijn, bied ik meer ingangen naar mijn artikelen. Er is een overzicht van titels, van steekwoorden en er is een zoekmachine. De artikelen op mijn blog zijn geschreven vanuit een samenhangend geheel.
Klik hier voor het overzicht van de laatste titels met telkens een paar inleidende zinnen of alle artikelen compleet van recent tot ouder.
Het vinden van artikelen gaat het gemakkelijkst via de labels, steekwoorden en onderwerpen op de internetversie.
Klik hier voor het overzicht van de laatste titels met telkens een paar inleidende zinnen of alle artikelen compleet van recent tot ouder.
Het vinden van artikelen gaat het gemakkelijkst via de labels, steekwoorden en onderwerpen op de internetversie.
Profiel en privacy
Op mijn persoonlijke website geef ik aan hoe ik de privacy van de bezoekers van mijn sites in acht neem, mede in het kader van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming).
Op mijn website bertstoop.nl geef ik aan hoe ik in het leven sta en wat de gedachte is achter veel van mijn artikelen. Via die site is ook contact mogelijk en is een overzicht te zien van mijn andere blogs en websites.
Terug naar het begin
Labels
aandacht
agressie
angst
apofatisch
attractiepark
autonomie
balans
beleefdheid
bereidheid
bewustzijn
boek
boerka
compromis
crisis
dansen
debat
decorum
derde weg
dialectiek
dialoog
dierenrechten
dierentuin
discussie
drogreden
drugs
dyade
economie
eenheid
ego
elementen
emancipatie
emoties
en-en
erkenning
ervaring
essentie
etiquette
evenwaardigheid
evenwicht
evolutie
extravert
fatsoen
filmpje
filosofie
fimpje
fokbeleid
fuzzy logic
gat
gedrag
gelijk hebben of gelijk krijgen
gelijkheid
gelijkwaardigheid
geluk
geven en nemen
gevoel
gewaarzijn
gezag
God
grenzen stellen
harmonie
humor
individualiteit
inschatting
integriteit
introvert
jeugd
jongeren
kind
kwaadheid
kwaliteit
leegte
leiderschap
liberaal
liefde
macht
media
misbruik
negatieve metafysica
neiging
neti neti
niet doen
niet zijn
non-dualiteit
nuance
oefenen
of-of
onbewuste
onrecht
ontwikkeling
Osho
overtuiging
paradox
perfectie
pesten
polemiek
politiek
potentialiteit
projectie
rechtvaardigheid
rede
regels
reïncarnatie
respect
rolmodellen
ruimte
ruzie
schepping
sexeverschillen
sociaal
spijt
spiritualiteit
sprong
succes
synthese
taal
Tao
tegenstelling
Tolle
topsport
transformatie
triade
trias politica
uitslag
uitsterven
vaagheid
veranderen
verantwoordelijkheid
verbinding
verbod
verkiezingen
verlichting
vertrouwen
verveling
verzuiling
voorbeeld
vorm
vrije wil
vrijheid
waarheid
waarneming
ware zelf
welvoeglijkheid
wezenlijke
wijsheid
woede
zelfbedrog
zelfrespect
zelftranscendentie
ziel